Ga terug

4 tips voor succesvol ondernemen

Je ziet ze dagelijks voorbij komen in vakbladen, op LinkedIn en op andere sociale media: de vele tips voor het succesvoller maken van je professionele- en soms ook privéleven. Heb je wat aan die tips? Of strelen ze je ego omdat je in 3 van de 5 punten jezelf 'goed bezig' vindt? Wat mij opvalt is het hoge quick-fix gehalte van dit soort artikelen. En daar geloof ik niet zo in. Als je echt iets wilt veranderen in je (werk) leven, zal het vanuit een intrinsieke motivatie en met een lange adem moeten komen.

En toch is dit net zo’n artikel, maar dan zonder de quick-fixes. In 9 jaar ondernemerschap heb ik een boel geleerd. Hoge pieken, maar ook zeker diepe dalen. Ik heb niet alleen veel geleerd als ondernemer, maar ook als mens. Die leermomenten wil ik graag met jullie delen. Hieronder de ingrediënten voor deze tips, let’s cook!

Blijf trouw aan jezelf

Na mijn burn-out in 2011 heb ik geleerd: blijf trouw aan jezelf. Het is verleidelijk, het populaire start-up leventje. Zeven dagen in de week werken. Niks is te gek. Het ondernemersgevoel van 24/7 en het (mogelijke) succes is aanstekelijk. Maar je energie kan op en dure auto’s zeggen vaak niks. Blijf daarom vooral trouw aan jouw idealen en de reden waarom jij je bedrijf bent gestart. Want op het moment dat je niet meer doet wat je leuk vindt, kost dat je twee keer zoveel energie.

Maak duurzame keuzes

Door de jaren heen heb ik veel bedrijven  ten onder zien gaan, maar ik heb er ook veel zien pieken. Het verschil in mijn ogen: keuzes voor de lange termijn. Het is in mijn bedrijf Idee101 nu een stelregel geworden. Is het niet duurzaam, dan doen we het niet. Kortetermijnpolitiek zorgt voor krampachtig ondernemen en dus ook voor mindere resultaten.

Zorg voor goede dynamische systemen

Dynamische systemen helpen om je processen zo goed mogelijk uit te voeren. Dit hoeven niet perse softwaresystemen te zijn. Denk bijvoorbeeld aan je apps, de manier waarop je met je mail omgaat, je CRM systeem, je agenda en je zelfgemaakte Excellijst. Zorg ervoor dat deze mogelijkheden makkelijk aanpasbaar zijn, zodat je makkelijk kunt meesurfen met veranderingen in de markt en dat je op afstand bij de juiste informatie kunt. Deze dynamische systemen het prettiger voor je mensen om bij je (en met je) te werken. Ook niet onbelangrijk.

Word vrienden met je klanten

Bij Idee101 werken we niet voor onze klanten, maar met onze klanten. Door dit gevoel van samenwerken krijgen we een enorm goede band met onze relaties. Dit zorgt voor win-win-situaties. We steken steeds meer tijd in het oprecht leren kennen van de persoon achter het pak en de processen van onze klanten. Iets wat ik vanaf dag 1 belangrijk heb gevonden.

Deze vier zaken houden mij als ondernemer en mijn bedrijf in het gareel. Ook in tijden van crisis en tegenspoed. Het zijn de juiste ingrediënten die voor mij werken. Heb jij andere tips die je mede-ondernemers misschien wel goed kunnen gebruiken? Gebruik dan onze LinkedIn-groep om deze kennis en ervaring te delen.

Artikel door Maarten Overeem op JijenJNO.nl

Categorie: Inspiratie | Gepubliceerd: 12 oktober 2015
Copyright © Idee101 B.V. · Algemene voorwaarden