Ga terug

5 tips: Maatwerk of standaard software?

Wij helpen u graag op weg met tips.

Staat u als organisatie voor de keuze van een (nieuw) softwarepakket? Dit kan een ondersteunende tool zijn voor een bepaald proces, bijvoorbeeld urenregistratiesoftware of een facturatiepakket. Maar het kan ook een grotere impact hebben. Hier 5 tips.

Er komt een moment waarop je als organisatie kiest voor een (nieuw) softwarepakket.
Op het moment dat deze uitdaging zich aandient zult u gaan zoeken in uw netwerk, op internet of via andere kanalen. Eén van de belangrijkste vragen die u zich vooraf moet stellen is, ga ik voor een standaardpakket of voor een maatwerk oplossing? Wij geven 5 tips die handig zijn bij dit vraagstuk:

  1. Hoe specifiek zijn mijn wensen?
  2. Wat is er al in de branche?
  3. Zijn mijn processen erg veranderingsgevoelig?
  4. Wat is mijn budget?
  5. Wat voor systemen heb ik al?

1. Hoe specifiek zijn mijn wensen? In een standaardpakket, de naam doet het al vermoeden, zijn functionaliteiten gestandaardiseerd voor een bepaalde gebruikersgroep. Deze kenmerkt zich vaak door branche (schilders) of functionaliteit (betaalsoftware). Door de bouwers is vaak gekeken naar de overeenkomsten tussen verschillende bedrijven. Het voordeel hiervan is dat je als koper niet de volledige ontwikkeling betaald en dat er over veel dingen al nagedacht is. Het nadeel is je flexibiliteit. Heb je erg veel specifieke wensen of een bijzondere doelgroep dan zou maatwerk voor jou beter zijn.

2. Wat is er al in mijn branche? Er zijn in het verleden al veel branchepakketten gemaakt, het is natuurlijk handig om u hier even in te verdiepen. Ook wanneer u een maatwerk applicatie wilt laten ontwikkelen is het nog steeds erg handig om te kijken wat er al bedacht is door anderen.

3. Zijn mijn processen erg veranderingsgevoelig? Wanneer er vaak veel veranderd in uw branche, is het handiger om snel te kunnen in schakelen in uw softwarepakket. Dan zou een keuze voor maatwerk verstandig zijn. Een bewezen methodiek die tegenwoordig door softwareontwikkelaars wordt gebruikt om, om te kunnen gaan met snelle veranderingen is Agile Development (Wiki).

4. Wat is mijn budget? Een maatwerk project is budget intensiever dan een standaardpakket. Bepaal vooraf wat het budget is en bereken zelf de return on investement (ROI, of terugverdientijd).

5. Wat voor systemen heb ik al? Vooral wanneer de nieuwe tool met andere bestaande pakketten ‘praat’ is het handig om te kijken wat er aan software aanwezig is in uw bedrijf. Een maatwerk applicatie zal wellicht kunnen worden gekoppeld aan uw bestaande software. Waar een standaardpakket vaak import en export mogelijkheden biedt.
Naast deze tips zijn er een aantal andere zaken die een rol spelen, onderhoud, support, licentiestructuur enz.

Bent u op zoek naar een partij die u helpt bij het maken van bovenstaande keuze? Graag komen wij met u in contact om u hierin kosteloos te adviseren, op onze nuchtere wijze.

Categorie: Inspiratie | Gepubliceerd: 17 januari 2013
Copyright © Idee101 B.V. · Algemene voorwaarden