Ga terug

Innovatie-update; Internet of Things

Een aantal maanden geleden hebben wij bij Idee101 een intern innovatieproject opgestart op het vlak van Internet of Things (IOT). In combinatie met verschillende partijen, waaronder Oosterhof Holman en Elize Energie, hebben wij onszelf uitgedaagd om te kijken in hoeverre Cleverdesk klaar is om ingezet worden als een Internet of Things platform. Het doel van dit innovatieproject was om sensoren te installeren en te laten communiceren met Cleverdesk. Met deze update vertellen wij jou meer over vorderingen binnen dit project!

Cleverdesk en sensoren

Bij Cleverdesk ligt de focus op GWW en Infra bedrijven. Vanuit Oosterhof Holman kwam er een vraagstuk naar voren vanuit hun groendienst. Momenteel moeten medewerkers van Oosterhof Holman preventief naar een groenproject rijden, zodat ze de nieuwe aanplant kunnen controleren op voldoende water. Dit kost veel tijd en daarmee geld. In sommige gevallen kan het bezoek overbodig zijn of is het bezoek juist (veel) te laat, wat kan leiden tot boomsterfte. Het gezamenlijke doel in dit project; deze preventieve werkwijze omzetten naar een datagestuurde werkwijze. 

Pilot; grondvochtigheidssensor gekoppeld aan het LoRa Netwerk

Oosterhof Holman en Idee101 kwamen met het idee om een sensor in de grond te plaatsen om de grondvochtigheid te meten. De sensor geeft periodiek het vochtpercentage en de temperatuur door aan Cleverdesk. Cleverdesk kan vervolgens op basis van deze informatie een preventieve werkorder maken. Kortom: een opdracht om datagestuurd aan het werk te gaan. 

Acties bepalen

Om deze conditionele werkwijze te implementeren moet er worden ingesteld welke variabelen wenselijk zijn en wanneer dit moet leiden tot een actie (ITTT). Denk hierbij aan de temperatuur of vochtigheid op bepaalde plekken. De sensor die we nu gebruikt hebben op basis van LoRA technologie is voor 10 tot 100 euro te koop. Idee101 heeft in combinatie met het Arboretum Assen voor ogen om ons eigen bos slim te gaan maken met deze sensoren.

Kosten versus baten conditioneel werken

Conditioneel werken levert bedrijven een geldbesparing op en vermindert onnodige CO-2 uitstoot. Het monitoren van één boom óf gebied waar de grondvochtigheid gemeten wordt kost ongeveer 50 euro (minder in grotere oplages). Wij zijn momenteel aan het uitzoeken wat de gemiddelde kosten per boom zijn bij een preventieve werkwijze ten opzichte van de conditionele werkwijze. 

Technische werking 

Uiteraard moet er achter de schermen wel wat gebeuren om de juiste informatie op de juiste plek te krijgen. Technisch gezien worden er korte berichten via lage-frequentie-radiogolven verstuurd, welke vervolgens via een ontvanger naar het internet worden verstuurd. Cleverdesk wordt aangesproken met dit bericht en verwerkt het volgens de ingestelde waarden. 

Meer weten? Wil jij meer weten over dit project? Of ben jij zelf met technieken bezig die voor ons interessant zijn? Wij komen graag met jou in contact!

Categorie: Geen categorie | Gepubliceerd: 3 september 2019
Copyright © Idee101 B.V. · Algemene voorwaarden