Ga terug

Je wilt een app laten maken?

Dit moet je weten!

Stel, je hebt een goed idee voor een app. Een aantal vragen keren dan iedere keer weer terug. In dit artikel geven we antwoord op de meest gestelde vragen en gaan we in op de keuzes die je als opdrachtgever moet maken.

Native of niet?

Een native app, is een app die specifiek voor één platform (aanbieder) ontwikkeld is. De app wordt dus echt geschreven in de taal van het besturingssysteem. Er zijn diverse aanbieders maar wij beperken ons in dit artikel voor zakelijke apps tot Android en iOS. Het is ook mogelijk om apps voor Windows te laten ontwikkelen, maar dat behoeft wat meer toelichting in verband met de verschillende stores.

Wanneer je niet veel eisen stelt aan de look & feel, er is altijd een internetverbinding of je hebt een klein budget voor de ontwikkeling, dan kun je ook gaan voor een niet-native app. Hier kun je dan kiezen voor een soort hybride oplossing: PhoneGap. Je kunt ook een deel van je webapplicatie beschikbaar maken voor mobile devices. Het is dus zeer afhankelijk van je wensen welke keuze je het beste kunt maken. Met dit artikel proberen we die keuze makkelijker te maken.

Voordelen van native apps:

 • Maximaal gebruik kunnen maken van alle beschikbare functionaliteiten van het device
 • Integratiemogelijkheden met andere apps
 • Geen permanente internetverbinding nodig
 • Hogere snelheid en betere gebruikerservaring

Nadelen van native apps:

 • Er moet per platform worden ontwikkeld. Het is niet mogelijk code van een Android app te hergebruiken voor iOS apps of vice versa
 • De app moet worden goedgekeurd als deze wordt gepubliceerd in de publieke Appstore. Bij iOS is de controle gemiddeld strenger en duurt het keuringsproces langer dan bij Android
 • Als het besturingssysteem geüpdate wordt, dan is de kans aanwezig dat de app ook geüpdate moet worden

mobileosfeat-logohead-600

Native apps

Zoals gezegd ontwikkelt Idee101 apps voor Android en iOS. Er zijn verschillende manieren om deze apps te hosten en te verspreiden. Hieronder de mogelijkheden op een rijtje.

iOS apps

Distributie methode Hosting Prijzen
Publiek in de App store Extern 30% van iedere app aankoop naar Apple. Als de app gratis wordt aangeboden betaal je niets
Met Enterprise iOS Developer licentie op eigen bedrijfsnaam om een interne Appstore te creëren Intern $300 per jaar en evt. hostingkosten

Android apps

Distributie methode Hosting Prijzen
Publiek in de Playstore Extern 30% van iedere app aankoop naar Google. Als de app gratis wordt aangeboden betaal je niets
Via intern gecommuniceerde downloadlink Intern Evt. hostingkosten

iOS apps via de Apple Appstore

Mijn app in de publieke Appstore
Als de app door iedere iPhone of iPad gebruiker gedownload mag worden, dan kun je de app distribueren via de reguliere Appstore. Zodra de app uitontwikkeld is door Idee101 wordt deze aangeboden aan Apple. Zij controleren de app dan op een aantal zaken (kwaliteit van de code, of er geen verboden content aanwezig is e.d.) en zodra de app is goedgekeurd door Apple wordt deze toegelaten in de Appstore. Je kunt de app gratis of voor een bepaalde prijs in de Appstore plaatsen. Hou er rekening mee dat als je geld vraagt voor de app, Apple hier 30% van incasseert.

 • Het is gemakkelijk updates aan te bieden, deze worden automatisch geinstalleerd via software-update
 • Standaard Apple Developer licentie vereist (Idee101 beschikt over deze licentie)

Mijn app mag niet publiekelijk beschikbaar zijn
Gaat de app bedrijfsgevoelige informatie bevatten? Of andere informatie die het grote publiek niets aan gaat? Dan kun je overwegen om de app alleen intern te distribueren. We doen dat met de zogenaamde Enterprise Store. Je app is dan niet beschikbaar in de publieke Appstore en alleen te downloaden via een downloadlink in bijvoorbeeld het intranet van je bedrijf.

 • Updates doorvoeren is niet zo makkelijk. Gebruikers moeten zelf opnieuw de app downloaden via bijvoorbeeld het intranet van jouw bedrijf
 • Enterprise iOS Developer licentie vereist: $300,- per jaar (Deze licentie moet op naam van jouw bedrijf staan)

Android apps via de Google Playstore

Mijn app in de publieke Google Playstore
Als de app door iedere Android gebruiker gedownload mag worden dan kun je de  app ook distribueren via de reguliere Google Playstore, net als bij Apple het geval is. De controle van Google is minder streng en gaat vaak een stuk sneller. De app wordt vaak al binnen één werkdag toegelaten tot de store. Ook Google incasseert 30% van de prijs van de app. Als de app gratis is, dan betaal je niets.

Mijn app mag niet publiekelijk beschikbaar zijn
Als de app gevoelige informatie bevat en niet publiekelijk beschikbaar mag zijn, dan kun je de app op twee manieren distribueren:

 • Via e-mail
  • Je kunt de releasebestanden (de finale-versie) als bijlage meesturen in een e-mail naar degenen die de app moeten kunnen installeren. Als zij het mailtje openen op hun smartphone of tablet, dan kunnen zij de app in één druk op de knop installeren
 • Via een downloadlink
  • Het is mogelijk om een downloadlink naar de releasebestanden klaar te zetten op bijvoorbeeld je intranet. Als de gebruiker dan met zijn of haar smartphone naar het intranet gaat en de downloadlink aanklikt, zal de app worden geïnstalleerd.

Voor interne distributie zoals de twee opties hierboven bespreken is geen aparte licentie vereist en hier zijn dus geen extra kosten aan verbonden. Het updaten van de apps is iets gemakkelijker dan in de Appstore van Apple, omdat het mogelijk is gebruikers nieuwe versies van de app te mailen. Op die manier kunnen zij gemakkelijk zien dat er een update is, en deze installeren. De update wordt dan over de bestaande app geïnstalleerd.

Niet-native apps

Wanneer je kiest voor een niet-native app dan kun je die ook op verschillende manieren hosten en verspreiden, hieronder de mogelijkheden.

Responsive webapplicatie

Het is mogelijk om een applicatie te ontwikkelen die geschikt is voor het web. Deze applicatie kan zo gebouwd worden dat de applicatie zich aanpast aan het scherm van de gebruiker. Dat kan een smartphone zijn, maar ook een tablet of laptop.

Distributie methode Hosting
Via webapplicatie/browser benaderbaar Extern of intern

PhoneGap

PhoneGap is een tussenweg. Het biedt de mogelijkheid om een webapplicatie als app aan te bieden. Je levert hier wel in op gebruikservaring, maar voor een beperkt budget kan het de perfecte oplossing zijn.

Distributie methode Hosting
Via Google Playstore of Appstore Extern of intern

Vragen of meer weten?

Wil je meer weten over de ontwikkeling van apps? Laat het ons weten, wij gaan altijd graag in gesprek en helpen je graag verder. Neem contact met ons op (of bel 0592 855 995)

Categorie: Techniek | Gepubliceerd: 26 februari 2015
Copyright © Idee101 B.V. · Algemene voorwaarden