Ga terug

‘Meer ict in zorg kan besparing 400 miljoen euro opleveren’

Dat blijkt uit een onderzoek van Nyfer, een onderzoeksbureau voor economische vraagstukken, waar onder andere De Volkskrant over bericht. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van zorgverzekeraar Onvz. Een van de genoemde voorbeelden voor het verminderen van de zorgkosten met ict is het gebruik van monitoring op afstand en meer uitwisseling van informatie via elektronische systemen.

De onderzoekers van Nyfer denken dat met meer ict in de zorg een besparing van 400 miljoen euro op jaarbasis is te behalen. Wel zitten er enkele nadelen aan het doorvoeren van meer ict in de zorg, zo menen de onderzoekers: zo kost het invoeren van meer elektronische hulpmiddelen in de zorg veel geld en bestaat er het risico dat elektronisch toezicht het fysieke contact met een arts zal vervangen, waardoor mogelijk de kwaliteit van de zorg achteruit gaat.

In Nederland is het landelijk elektronisch patiëntendossier een van de vernieuwingen om de zorg efficiënter te maken. De invoering ervan gaat echter moeizaam en stuit op veel weerstand van zorgprofessionals en patiënten. Onder andere de privacy zou onvoldoende gewaarborgd zijn.

Bron: Tweakers.net

Categorie: Inspiratie | Gepubliceerd: 11 mei 2013
Copyright © Idee101 B.V. · Algemene voorwaarden