Ga terug

Over browser support

Welke browsers ondersteunen we? Waarom wel en waarom niet?

Alle producten die wij leveren zijn zogenaamde web applicaties. Dat houdt in dat je vanuit een browser werkt met ons product. Browsers zijn er in vele soorten en maten. Niet iedere gebruiker heeft dezelfde browser geïnstalleerd en daardoor kunnen verschillende gebruikservaringen ontstaan. Niet iedere browser werkt namelijk hetzelfde. Bijvoorbeeld: Internet Explorer 10 kan de door ons geschreven code net anders interpreteren dan Google Chrome. Maar ook tussen verschillende versies van dezelfde fabrikant zit verschil. Internet Explorer 8 is bijvoorbeeld niet te vergelijken met Internet Explorer 10.

Dit document is opgesteld om aan te geven welke browsers wij ondersteunen, en daarbij aan te geven waarom we dat wel of niet doen. We hebben hier duidelijke keuzes in gemaakt die we goed kunnen onderbouwen.

Responsive

Al onze applicaties zijn responsive. Responsive betekent dat de applicatie zich aanpast aan het scherm dat de gebruiker heeft. Als de gebruiker onze applicatie met een smartphone bezoekt, dan zal het beeld geoptimaliseerd worden voor dat apparaat. Dit geldt ook voor tablets, laptops en desktop Pc’s.

Wat heeft responsive design te maken met browser support? Heel simpel: niet alle browsers ondersteunen de techniek die wij nodig hebben om de web applicatie responsive aan de gebruiker te kunnen aanbieden. Bron 1 toont alle browsers die overweg kunnen met responsive design.

bron1Bron 1: overzicht van browsers die responsive design ondersteunen

JavaScript

Bepaalde functionaliteiten en (visuele) effecten om het gebruiksgemak te optimaliseren vereisen JavaScript. Wij gebruiken hiervoor de libraries jQuery en AngularJS. We hebben intern bepaald dat we jQuery vanaf versie 2 en hoger gebruiken. Hierdoor vervalt de ondersteuning van Internet Explorer 8 en lager. Voor jQuery 2 geldt dat altijd tot één versie terug wordt ondersteund van de overige browsers, en dat Internet Explorer 9 en hoger wordt ondersteund. AngularJS ondersteunt Internet Explorer 9 en hoger, en alle overige browsers. Wij werken er naar toe om alle code te schrijven in AngularJS en we faseren jQuery gaandeweg uit vanwege het bewezen voordeel van AngularJS ten opzichte van jQuery.

Kortgezegd is Internet Explorer 9 of hoger vereist voor onze web applicaties. Overige browsers worden gegarandeerd ondersteund tot maximaal één versie terug van de huidige versie.

Leeftijd, veiligheid en ondersteuning

Waarom nemen we afscheid van bepaalde browsers? Is er niet omheen te werken?

Gebruikers verwachten tegenwoordig steeds meer van web applicaties, en dat is logisch. Wij moeten in die trend mee om gebruikers de optimale ervaring te kunnen bieden om zo te voorzien in een web applicatie die prettig te gebruiken is en bovendien kan voorzien in de gevraagde functionaliteit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een geavanceerde planningsmodule. Daardoor kunnen we simpelweg niet iedere browser(versie) blijven ondersteunen.

Daarnaast zijn sommige browsers dusdanig verouderd dat zelfs de fabrikant ze niet meer ondersteunt. Een goed voorbeeld hiervan is Internet Explorer 8, en het zal niet heel lang meer duren voordat ook Internet Explorer 9 hetzelfde lot beschoren is. Internet Explorer 8 werd zes jaar geleden geïntroduceerd (2009). In de ICT-wereld is dat ontzettend lang geleden. Microsoft heeft daarom aangegeven dat gebruikers moeten upgraden naar nieuwe versies en dat reeds bekende veiligheidslekken en nieuwe veiligheidslekken niet meer gedicht zullen worden.

Dit zijn allemaal redenen waardoor wij bepaalde browsers niet meer ondersteunen. Helaas is Internet Explorer – zoals wellicht inmiddels wel duidelijk – een echt zorgenkindje. In nieuwere versies is dit echter behoorlijk verbeterd. Dat is dan ook duidelijk terug te zien in de browser support.

Algemene browser support van onze web applicaties

In bron 2 geven we aan welke browsers geschikt zijn om onze applicaties te gebruiken. Groen geeft volledige ondersteuning aan. Oranje wordt ook ondersteund, maar hierbij kunnen bepaalde visuele effecten in sommige gevallen niet correct worden weergegeven. De web applicatie zelf zal echter wel correct functioneren.

bron2Bron 2: Overzicht van de browsers die wij ondersteunen. Groen is volledige ondersteuning, oranje deels.

Voor een optimale gebruikservaring raden wij Google Chrome aan. Deze browser update automatisch, is snel en biedt ondersteuning voor de nieuwste technieken.

Categorie: Techniek | Gepubliceerd: 9 april 2015
Copyright © Idee101 B.V. · Algemene voorwaarden