Ga terug

Wat vinden we van Bootstrap Studio

Supersnel het front-end creëren voor applicaties met Bootstrap Studio.

Ehm, wat is Bootstrap? Inderdaad – laten we beginnen bij het begin. Sinds ongeveer een jaar gebruiken we bij Idee101 het front-end framework Bootstrap als basis aan de voorkant van onze applicaties. Bootstrap neemt een hoop voordelen met zich mee. Zo zorgt het er onder meer voor dat je applicatie standaard geschikt is voor gebruik op alle devices, kun je gebruik maken van de standaard grid en kun je voortborduren op bestaande standaard styling. Nu is er iets nieuws: Bootstrap Studio. Wat is het? En vooral: moeten wij het gebruiken?

What we like

Bootstrap StudioVoordat je het standaard Bootstrap kan gebruiken, moet je je goed inlezen. Je dient je in Bootstrap namelijk te houden aan bepaalde HTML-structuren en aan die structuren hangt dan weer styling. Inhoudelijke kennis is dus vereist.
Bootstrap Studio is een visuele editor waarmee je de basiscomponenten van Bootstrap beschikbaar hebt. Geen HTML, geen diepgaande technische kennis nodig. Je zet heel gemakkelijk een interface voor je applicatie in elkaar. Maar hoe gieten wij -met al die standaard styling- dan nog ons Idee101-sausje over onze applicaties? Gelukkig is het mogelijk om custom styling toe te passen, waardoor je interfaces in elkaar kunt zetten die de look-and-feel hebben van je eigen stijl. De editor werkt erg goed en snel. Op dit vlak is Bootstrap Studio veelbelovend.

What we don’t like

In theorie wordt het leren van de Bootstrap dus overbodig. Ja, in theorie wel. Maar in de praktijk is het programma nog niet zover. Zo nu en dan treedt er vreemd gedrag op. Via de code zou je dit in no-time opgelost hebben. Via Bootstrap Studio wordt dit je af en toe erg lastig gemaakt. Hier is veel verbetering haalbaar.
Ook is het niet mogelijk om custom Javascript libraries te gebruiken. Omdat al onze software gebaseerd is op AngularJS en niet op jQuery (zoals Bootstrap Studio) is dat voor ons helaas nog een onoverkomelijk probleem. Ook is het gebruik van LESS-stylesheets niet mogelijk, ook iets waar onze applicaties noodzakelijk gebruik van maken.

Conclusie

Bootstrap Studio heeft een zeer grote potentie. Maar op dit moment zouden we het bij Idee101 om bovenstaande redenen niet aanraden in een productie-omgeving. De mogelijkheden zijn daarvoor echt nog te beperkt. Wel houden we de ontwikkelingen met zeer veel interesse in de gaten.

Licentie

Bootstrap Studio is een desktop applicatie. Je kunt het gebruiken met Windows (7+), Linux en Mac OSX (8+). Je koopt het programma in één keer voor $50,-. Geen maandelijkse kosten of extra kosten om “premium” functies te kunnen gebruiken. Voor $50,- dollar kun je het gewoon gebruiken zoals het jou uitkomt.

Categorie: Techniek | Gepubliceerd: 28 januari 2016
Copyright © Idee101 B.V. · Algemene voorwaarden